Last van stress? Drie punten die je zelf kunt behandelen om ontspanning te brengen

Acupressuur ofwel shiatsu – letterlijk betekent dit: ‘druk met de vingers’ – is een therapeutische massagetechniek die van origine afkomstig is uit China. Met de druk van vingers, handen, ellebogen en knieën kan je spanningen in je lichaam te lijf gaan, waardoor de Ki, ofwel energie, weer kan stromen en je weer lekkerder in je vel komt te zitten. Acupressuur draagt bij aan je weerstand, en helpt stress te verminderen. Zo draagt het positief bij aan je gezondheid.

Of je nu thuis bent, in de file staat of gestresst op kantoor zit, je kunt zelf ook acupressuur toepassen om je stresslevel te verlagen. Drie punten die je zelf kunt masseren om gevoelens van angst, stress en spanning te verminderen:

HC 6 – Vanaf de pols meet je drie vingers omlaag. Waar je derde vinger het
midden van je pols raakt, vind je HC6. Plaats hier je duim en geef een stevige druk richting het midden van je pols. Dit punt kan een beetje pijn doen. Hou dit drukpunt ongeveer twee minuten vast en maak zachte, cirkelvormige bewegingen. Herhaal dit bij je andere pols en je voelt angst en stress direct afnemen. Dit punt helpt ook tegen misselijkheid!

HT 7 – Dit punt vind je in je polsplooi, aan de binnenzijde van je pols. Zet je duim hierop en hou dit punt ongeveer twee minuten vast. Dit punt helpt om spanning te verlichten.

 

K 1 – Als je ’s nachts niet kunt slapen, is dit een heel fijn punt. Je vind dit punt op de onderkant van je voet., in de buurt van de bal van je voet. Ga zitten, leg je voet over je been en laat je voet rusten. Trek een rechte lijn van je tweede en derde teen naar net onder de bal van je voet. Breng hier stevige druk aan met je duim en houdt wederom twee minuten aan en herhaal bij je andere voet. Dit is een belangrijk punt om angst te verminderen en ontspanning te bieden.

De zon schijnt | Vijf redenen om nu naar buiten te gaan

De zon schijnt, kom naar buiten en enjoy! Vijf redenen om nu je jas te pakken of gewoon ‘met zonder jas’ naar buiten te gaan en 20 minuten de tijd te nemen om een frisse neus te halen.

  • Tegen stress 

Buiten zijn geeft veel zintuigelijke prikkels: het gevoel van de wind op je huid, de zon op je gezicht, het geluid van een fluitende vogel, de geur van bomen, gebakken brood, water. Je hoort het, je voelt het, je ruikt het. Je komt daarmee in een andere staat van alertheid dan als je alleen prikkels van binnen opvangt.

Buiten zijn brengt je lichaam tot rust en werkt daarmee stressverlagend!

  • Breng je focus terug

Geen stress of even de reductie van stress helpt om je beter te concentreren. De adrenaline in je lijf daalt, waardoor je minder in een vlucht of vecht modus komt. Uit onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science, blijkt dat buiten zijn je stimuleert om beter te focussen. Haal daarom tijdens de lunchpauze even een frisse neus, zodat je je daarna weer goed kunt concentreren op je werk. 

  • Voorkom depressies

Volgens een studie van de Universiteit van Michigan is het maken van wandelingen gekoppeld aan een betere geestelijke gezondheid en een positieve instelling. Door regelmatig naar buiten te gaan te zijn verklein je de kans op een depressie. Positieve gevoelens worden versterkt en spanning wordt verminderd.

  • Verhoog je weerstand 

In de frisse lucht vind je minder ziekteverwerkers dan binnen in gerecyclede lucht. Bovendien helpt het om je lichaam gedurende de dag met wisselende temperaturen in aanraking te laten komen. Je traint als het ware je aanpassingsvermogen en weerstand draait om jouw aanpassingsvermogen om met ziekteverwerkers om te gaan. Om weerstand op te bouwen, moet je lekker naar buiten.

  • De zon schijnt

En last but not least, de zon schijnt! Get out en pak wat van het zonlicht. Het helpt bij de aanmaak van vitamine D. En de warmte van de zon helpt je nog meer ontspannen.

Let’s go outside!