Therapeuten

Therapeuten Down to Earth Shiatsu

Mieke van den Berg

Begin 2017 ben ik gestart met mijn praktijk Down to Earth Shiatsu. Hoewel ik mijn vierjarige HBO-opleiding tot Shiatsu therapeut destijds nog niet helemaal had afgerond (ik ben in 2018 afgestudeerd bij IOKAI Shiatsu) ben ik direct gaan masseren, omdat je alleen beter wordt door veel uren te maken. Inmiddels heb ik meer dan driehonderd mensen op de mat gehad. Ik ben dagelijks dankbaar dat ik met zoveel mensen heb mogen werken. En zo veel mooie ontmoetingen heb gehad.

Vanaf de start combineer ik mijn praktijk met mijn professie: organisatieadviseur en verandermanager. Een combinatie die voor mij ideaal is – werken met je hoofd en met je lijf. Als therapeut breng ik beide werelden bij elkaar en zet ik niet alleen mensen, maar ook organisaties in hun kracht. En ook ik heb baat bij het het combineren van deze werelden; de stress van alledag schud ik dagelijks van me af tijdens de behandelingen.

Begin 2023 heb ik mijn praktijk uitgebreid; dit was ik al langer van plan. Maar mijn praktijk heet niet voor niets Down to Earth Shiatsu. Wat ik doe en vertel moet kloppen, goed onderbouwd zijn en aansluiten bij de laatste ontwikkelingen op gebied van gezondheid. Ik wil alleen werken met therapeuten die echt goed zijn. Voor mij betekent dat dat je echt geïnteresseerd bent in mensen, dat je je technieken beheerst en vooral dat je ‘voelt’ of ‘weet’ wat iemand nodig heeft en daarbij kunt aansluiten. Simpel, ingewikkelder is het niet.

Chandana Sarma

In 2022 kwam ik via Parkinson Boksen Rotterdam (de boksschool van mijn partner Henry van der Dussen) in contact met Chandana Sarma. Zij geeft hier danslessen voor mensen met Parkinson en MS. Ik was al geïntrigeerd omdat mijn man heel blij met haar lessen was, terwijl ik hem nog nooit had betrapt op een passie voor dansen. Maar toen ik Chandana les zag geven, begreep ik meteen wat haar bijzonder maakt. Mensen voelen zich veilig bij haar, waardoor ze veel meer durven én kunnen dan ze zelf voor mogelijk houden. Ze vergeten even dat ze Parkinson hebben, met alle bijkomende ongemakken en bewegen zich vrij. 

Vanuit haar achtergrond als danstherapeut is zij in staat veiligheid te creëren en mensen uit te nodigen om in beweging te komen. Zelfs mijn man – die zelf Parkinson heeft – staat op vrijdagmorgen blij te dansen.

Naast danstherapeut heeft Chandana ook een HBO opleiding voor Somatisch werken afgerond én een heel scala aan massage opleidingen. Eerder werkte zij als ingenieur. Maar ze heeft de keuze gemaakt het bedrijfsleven vaarwel te zeggen en zich volledig toe te leggen op lichaamsgericht therapie, lichamelijke expressie en de verbinding tussen lichaam en geest.

Chandana heeft haar massage diploma’s in India behaald. Maar die worden hier niet erkent en dus wordt ze niet vergoed. Maar ik vind haar wel heel goed. Daarom wil ik met haar werken.